Onze school werkt volgens een vast instructie model, waarbij de leerlingen actief bij de les worden betrokken en een gedegen instructie centraal staat!
Het EDI-model bestaat uit een aantal vaste lesonderdelen, aangevuld met verschillende technieken. Ons onderwijs heeft als doel om de leerstof succesvol aan te bieden zodat de lesstof ook daadwerkelijk blijft hangen. Een veelvoorkomende techniek is het controleren van het begrip tijdens de lesonderdelen, zodat de kinderen zelfstandig de leerstof kunnen verwerken zonder ingeslopen foutjes.
De fasen op een rijtje:
- Activeren voorkennis:
Er worden opdrachten gegeven aan de kinderen die aansluiten bij de nieuwe les. Op deze manier wordt het werkgeheugen gevuld waaraan de nieuwe kennis kan worden opgehangen. - Lesdoel:
Een goede les heeft een duidelijk doel wat omschrijft wat de kinderen aan het eind kunnen of weten. Voor kinderen is dus helder wat er die les geleerd wordt, zodat de afsluiting hier goed op kan aansluiten. - Onderwijzen van concept:
De begrippen benoemd zijn in het lesdoel worden uitgelegd - Onderwijzen van vaardigheid:
De vaardigheid is een techniek of stappenplan, dit stappenplan wordt uitgelegd. - Belang van de les:
Wanneer leerlingen het belang van de les snappen, verhoogt dit de motivatie en betrokkenheid tijdens de les. - Begeleide inoefening:
De begeleide inoefening is de fase van ‘wij doen het samen’ en vormt de brug tussen de lesfasen van instructie en zelfstandige verwerking. Hier worden kinderen door opdrachten samen te maken bekend met de nieuwe leerstof en is de leerkracht nog duidelijk aanwezig om de goede lesstof in te oefenen.
- Lesafsluiting:
Om er zeker van te zijn dat de kinderen de leerstof begrijpen, vindt er een lesafsluiting plaats. - Zelfstandige verwerking:
Na een goede instructie en begeleide inoefening zijn alle kinderen in staat om de leerstof zelfstandig te verwerken. Hier gaan de kinderen zelfstandig aan de slag met het lesdoel. - Verlengde instructie:
Bepaalde kinderen hebben meer tijd en begeleiding nodig om zich het lesdoel in te oefenen. Zij worden door de leerkracht extra geholpen en staat het hele model weer centraal.